Husk a-kassen – også selv om du er selvstændig

2 min at læse

Du er selvstændig. Tillykke med det. Det er et stort valg at træffe, og et valg der ikke er nemt. Som selvstændig står man nemlig med det ultimative ansvar selv. Hvis det går godt er det ens egen fortjeneste, og det er en fantastisk følelse at have skabt noget som er stærkt og holdbart, noget der går ud over en selv. På den anden side kan man ikke skyde skylden på chefen når det går dårligt, for chefen det er jo dig. Der er en masse områder man skal have styr på, ting man slet ikke anede fandtes eller i sin vildelse fantasi havde drømt om at man skulle bruge tid på at sætte sig ind i, og man er konstant uden for sin komfortzone.

Men alt i alt er det et godt valg. Det er selvstændige som Danmark har brug for, det er dem der driver innovationen og væksten. Så mange tak.

Men der er nu dog alligevel noget du skal huske når du er selvstændig, og det er at skrive dig op i en a-kasse. Hvorfor kan du læse lidt mere om her:

A-kasse som selvstændig

Medmindre du er ung og studerende har du sikkert en eller anden form for familie eller relationer som er afhængig af at du leverer en indkomst. Det kan være børn eller hustru, eller måske bor du helt alene men har et huslån der skal betales. Uanset hvad er det i hvert fald vigtigt at der konstant kommer penge på bordet, for ellers må man i værste fald gå fra hus og hjem, og det er der jo ingen der har lyst til.

Ude på arbejdsmarkedet har man mulighed for at skrive sig op i en a-kasse. Hvordan det fungerer kan du læse mere om her, men i bund og grund er det en form for forsikring for ens indkomst. Man betaler et beløb hver måned, og hvis man bliver fyret fra sit arbejde er man så sikret at få løn i en periode. Så man risikerer altså ikke at skulle gå fra hus og hjem bare fordi man er uheldig. Samme princip kan findes for selvstændige.

Her er der mange firmer der tilbyder en speciel a-kasse for selvstændige (du kan se en liste over alle firmaer her), og grundtanken bag det er det samme. Du betaler et beløb hver måned som ”forsikring” og hvis uheldet så er ude og du må lukke din forretning, ja så er du altså garanteret en eller anden form for indkomst.

Netop fordi det er for selvstændige og det er lidt mere uigennemskueligt end med almindelige lønmodtagere er der en række krav, regler og vilkår, og det er derfor en god ide at læse alting grundigt igennem og også gerne snakke med flere selskaber før man træffer sit valg.

Behøver jeg være med i en a-kasse?

Der er ikke noget krav om at du skal være med i en a-kasse, og du kan da også sagtens klare dig uden. Men du bør altid lave en worst-case scenario og se hvad det værste der kunne ske er. Også selvom det går rigtig godt lige nu. Også selv om ordrene vælter ind. Det kan ændre sig, og hvis det der sker når det gør det er slemt, så bør du være medlem. Tænk hvis du blev nødt til at forklare dine børn at I blev nødt til at flytte fordi kunderne holdt op med at komme.

Det gode ved at være med i en a-kasse er også at hvis du f.eks. er medlem i en som denne kan du få kurser og uddannelse som en del af dit medlemskab.